CatalaCastellaTumblrFaceBook

1O Dia internacional de la gent gran

La pandèmia fa augmentar la soledat no volguda de les persones grans, que pot desembocar en maltractaments i abusos

 

       Aquest col·lectiu, i especialment el que viu en residències, és el que ha patit més mesures d’aïllament de tota la població

       La Fundació Nostra Senyora dels Àngels és una entitat de l’Orde de Sant Joan de Déu que atén i dona suport a persones grans amb dèficit cognitiu en la seva presa de decisions

 

La pandèmia de Covid-19 ha multiplicat el nombre de persones grans que pateix soledat no volguda, una situació que les fa més vulnerables a patir abusos o maltractaments. Amb motiu del Dia Mundial de la Gent Gran, la Fundació Nostra Senyora dels Àngels, dedicada a atendre i ajudar persones grans en la seva presa de decisions, vol posar sobre la taula un problema sovint invisibilitat i que afecta al conjunt de la societat.

 

La Fundació vol posar l’accent en el fet que les persones grans són les que han estat més afectades per les mesures d’aïllament decretades durant la pandèmia, i molt especialment totes aquelles que viuen en centres residencials. Encara a dia d’avui, molts centres es tanquen quan es detecten positius, de manera que els residents no poden sortir ni rebre visites de fora. En el cas de les persones grans que viuen al seu domicili, aquest aïllament ha estat propiciat per la limitació de les seves activitats diàries a causa del tancament dels centres cívics, la manca de contacte amb familiars o amics, les dificultats per sortir a fer la compra, etc. A més, la majoria de les persones grans, a diferència dels més joves, no han pogut utilitzar la tecnologia per mantenir el contacte amb altres persones, un fet que ha aprofundit encara més en el seu sentiment de soledat i aïllament.

 

A més aïllament, més vulnerabilitat

La Fundació Privada Nostra Senyora dels Àngels és una entitat sense ànim de lucre de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu que acompanya i dona suport en la presa de decisions de persones grans amb la capacitat d’obrar modificada per resolució judicial. Es tracta de l’entitat capdavantera i amb més nombre de tuteles dins el col·lectiu de gent gran a Catalunya. Durant l’any 2020 va atendre un total de 238 persones grans, la majoria d’elles amb deteriorament cognitiu o altres patologies i que no tenen familiars que se’n puguin fer càrrec.

 

En el que portem d’any, la Fundació ha acceptat 38 nous càrrecs tutelars, mentre que el 2020 se’n van acceptar 41 i el 2019, 39. En un 60% dels casos aquests càrrecs s’han acceptat d’urgència en un procediment de mesures cautelars, ja sigui perquè la persona es troba en situació d’especial vulnerabilitat, perquè és o ha estat víctima d’abús o maltractament o perquè hi ha risc que ho sigui en un futur. Aquestes dades alerten que, si bé el creixement del nombre de casos no és destacable, sí que es detecta un augment de la fragilitat i la vulnerabilitat de les persones grans, que les fa més susceptibles de ser víctimes d’algun tipus de maltractament o abús.

 

Com combatre el problema?

Per evitar les situacions de fragilitat de les persones grans, cal establir relacions en l’àmbit familiar, institucional i comunitari des del diàleg, el respecte, l’empatia i la cura. I també reconèixer les necessitats de cada persona, així com les seves habilitats i potencialitats. La millor manera de detectar situacions de soledat no volguda o situacions de fragilitat és mantenint una mirada atenta i respectuosa cap les persones grans que ens envolten:

·         Estigues atent a les dinàmiques de les persones grans que tens a prop (per detectar un canvi en el seu comportament o aspecte)

·         Interessa’t per el seu estat d’ànim o com es troba

·         Genera conversa

·         Genera espais d’interrelació

·         Recupera relacions veïnals

·         En cas de sospita de fragilitat d’una persona gran o d’un possible abús o maltractament, posa’t en contacte amb el 112

 

Sobre la Fundació Nostra Senyora dels Àngels

La FNSDA és una entitat privada sense ànim de lucre constituïda a Barcelona l’any 1958 i classificada com a fundació benèfica de tipus assistencial. La labor pròpiament tutelar es va iniciar el 1995, per donar resposta a la nova problemàtica social com a conseqüència de l’augment de l’esperança de vida de la població, que ha donat lloc a un sobreenvelliment de les persones i a un increment de les patologies cròniques que impedeixen que aquestes puguin governar-se per si mateixes i que, sovint, van lligades a la soledat i a un fort aïllament social que converteix a gran part de la gent gran en un col·lectiu en risc d’exclusió social.

 

Facebook

Amb la col·laboració de