CatalaCastellaTumblrFaceBook

1O Dia internacional de la gent gran. Entrevista voluntari

“Tu vida se enriquece con las experiencias de vida de la persona a la que acompañas”

Entrevista a Raúl Iniesta, voluntari. Acompanya al Sr. Arturo Rubio

¿Cuál es la actividad voluntaria que realizas en la FNSDA?

Acompañamiento presencial 2 horas a la semana a un hombre de 94 años, con el que realizamos juntos diferentes tipos de actividades: paseos, charlas, lecturas, juegos, entre otras.

¿Por qué decidiste implicarte en este proyecto?

Porque pienso que lo más valioso que puede dar una persona es su tiempo y si lo puedes compartir acompañando y ayudando a las personas mayores para hacerles más amena y llevadera su vida es lo que más aprecian.

¿Qué te aporta ser voluntario?

Muchas satisfacciones. Tu vida se enriquece con las experiencias de vida de la persona a la que acompañas. Ver la sonrisa y darte cuenta de la felicidad que siente es muy gratificante. Das mucho en un voluntariado, pero recibes a cambio mucho más de lo que das.

¿Lo recomendarías a otras personas?

Totalmente, sin dudarlo. Es una de las experiencias que me han hecho más feliz en mi vida.

1O Dia internacional de la gent gran. Entrevista

 

“Als centres residencials hi ha hagut una privació de drets per excés de paternalisme envers les persones grans”

Entrevista a Pilar Soleto, referent de tutela

 

Com ha afectat la pandèmia a la situació de les persones grans?

La pandèmia ha afectat de diverses maneres a la situació de les persones grans, augmentat el sentiment de soledat no volguda i vulnerabilitat. Això ha repercutit tant en les persones que viuen en centres residencials com en les que viuen en domicilis.

Als domicilis, les persones grans han vist agreujada la seva situació per la bretxa digital que pateixen moltes d’elles i per la manca de recursos per rebre l’atenció que necessiten.

En ambdós casos, també hi ha hagut una certa desatenció a les seves patologies per manca d’accés als serveis sanitaris.

Això ha comportat canvis en la tasca que porta a terme la FNSDA?

Sí. Amb les restriccions de visites als centres residencials s’han vist disminuïdes les visites a les nostres persones grans ateses. Per altra banda, la concertació de cites per visites i/o sortides en horaris molt limitats per part dels centres ha dificultat la realització de les nostres visites.

Quan les visites no han estat possibles s’ha recorregut a les noves tecnologies i s’ha fet un seguiment telefònic més freqüent del seu estat. També s’han enviat missatges mitjançant dibuixos, fotos, cartes, etc., per acompanyar-los i se’ls ha proporcionat material per activitats (donada la disminució d’aquestes als centres)  i ninos per tal que puguin canalitzar la seva afectivitat davant la disminució de relacions.

Les relacions entre treballadors també han canviat i han passat a ser digitals.

Quines són les problemàtiques més comunes actualment?

Una de les principals són les restriccions en l’accés als centres residencials per visitar a les persones ingressades, una conseqüència dels protocols de prevenció de la Covid. També l’ús de mascaretes, distància i no contacte físic amb les persones que pateixen deteriorament cognitiu avançat fa que no reconeguin les persones que els visiten, no els sentin per problemes d’hipoacúsia i mostrin una major desconnexió amb l’entorn.

Hi afegiria altres problemàtiques com la manca de recursos socials i sanitaris i la dificultat d’accés als que hi ha, la bretxa digital, la manca d’acondicionament dels habitatges de moltes persones grans, la manca d’espais de socialització, que s’han tancat per la pandèmia, i la precarietat econòmica que pateixen moltes persones grans.

Per què una persona que pateix soledat és més vulnerable?

Perquè la necessitat de companyia i atenció la fa més vulnerable a l’abús, tant emocional com econòmic, per part de tercers. La pèrdua de xarxa social també disminueix la seva capacitat per demanar ajut i/o atenció quan es produeix també una pèrdua de funcionalitats.

Què podem fer tots a títol individual per evitar-ho?

Entendre i visibilitzar que la gent gran no ha de ser infantilitzada ni tractada de manera paternalista i respectar els seus drets i voluntat. També facilitar la sociabilitat a les persones grans i fomentar les relacions intergeneracionals.

 

1O Dia internacional de la gent gran

La pandèmia fa augmentar la soledat no volguda de les persones grans, que pot desembocar en maltractaments i abusos

 

       Aquest col·lectiu, i especialment el que viu en residències, és el que ha patit més mesures d’aïllament de tota la població

       La Fundació Nostra Senyora dels Àngels és una entitat de l’Orde de Sant Joan de Déu que atén i dona suport a persones grans amb dèficit cognitiu en la seva presa de decisions

 

La pandèmia de Covid-19 ha multiplicat el nombre de persones grans que pateix soledat no volguda, una situació que les fa més vulnerables a patir abusos o maltractaments. Amb motiu del Dia Mundial de la Gent Gran, la Fundació Nostra Senyora dels Àngels, dedicada a atendre i ajudar persones grans en la seva presa de decisions, vol posar sobre la taula un problema sovint invisibilitat i que afecta al conjunt de la societat.

 

La Fundació vol posar l’accent en el fet que les persones grans són les que han estat més afectades per les mesures d’aïllament decretades durant la pandèmia, i molt especialment totes aquelles que viuen en centres residencials. Encara a dia d’avui, molts centres es tanquen quan es detecten positius, de manera que els residents no poden sortir ni rebre visites de fora. En el cas de les persones grans que viuen al seu domicili, aquest aïllament ha estat propiciat per la limitació de les seves activitats diàries a causa del tancament dels centres cívics, la manca de contacte amb familiars o amics, les dificultats per sortir a fer la compra, etc. A més, la majoria de les persones grans, a diferència dels més joves, no han pogut utilitzar la tecnologia per mantenir el contacte amb altres persones, un fet que ha aprofundit encara més en el seu sentiment de soledat i aïllament.

 

A més aïllament, més vulnerabilitat

La Fundació Privada Nostra Senyora dels Àngels és una entitat sense ànim de lucre de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu que acompanya i dona suport en la presa de decisions de persones grans amb la capacitat d’obrar modificada per resolució judicial. Es tracta de l’entitat capdavantera i amb més nombre de tuteles dins el col·lectiu de gent gran a Catalunya. Durant l’any 2020 va atendre un total de 238 persones grans, la majoria d’elles amb deteriorament cognitiu o altres patologies i que no tenen familiars que se’n puguin fer càrrec.

 

En el que portem d’any, la Fundació ha acceptat 38 nous càrrecs tutelars, mentre que el 2020 se’n van acceptar 41 i el 2019, 39. En un 60% dels casos aquests càrrecs s’han acceptat d’urgència en un procediment de mesures cautelars, ja sigui perquè la persona es troba en situació d’especial vulnerabilitat, perquè és o ha estat víctima d’abús o maltractament o perquè hi ha risc que ho sigui en un futur. Aquestes dades alerten que, si bé el creixement del nombre de casos no és destacable, sí que es detecta un augment de la fragilitat i la vulnerabilitat de les persones grans, que les fa més susceptibles de ser víctimes d’algun tipus de maltractament o abús.

 

Com combatre el problema?

Per evitar les situacions de fragilitat de les persones grans, cal establir relacions en l’àmbit familiar, institucional i comunitari des del diàleg, el respecte, l’empatia i la cura. I també reconèixer les necessitats de cada persona, així com les seves habilitats i potencialitats. La millor manera de detectar situacions de soledat no volguda o situacions de fragilitat és mantenint una mirada atenta i respectuosa cap les persones grans que ens envolten:

·         Estigues atent a les dinàmiques de les persones grans que tens a prop (per detectar un canvi en el seu comportament o aspecte)

·         Interessa’t per el seu estat d’ànim o com es troba

·         Genera conversa

·         Genera espais d’interrelació

·         Recupera relacions veïnals

·         En cas de sospita de fragilitat d’una persona gran o d’un possible abús o maltractament, posa’t en contacte amb el 112

 

Sobre la Fundació Nostra Senyora dels Àngels

La FNSDA és una entitat privada sense ànim de lucre constituïda a Barcelona l’any 1958 i classificada com a fundació benèfica de tipus assistencial. La labor pròpiament tutelar es va iniciar el 1995, per donar resposta a la nova problemàtica social com a conseqüència de l’augment de l’esperança de vida de la població, que ha donat lloc a un sobreenvelliment de les persones i a un increment de les patologies cròniques que impedeixen que aquestes puguin governar-se per si mateixes i que, sovint, van lligades a la soledat i a un fort aïllament social que converteix a gran part de la gent gran en un col·lectiu en risc d’exclusió social.

 

Fusió de la Fundació Germà Tomàs Canet i la Fundació Nostra Sra. dels Àngels

 

El 18 de juny es va materialitzar l’elevació a públic de l’acord de fusió entre les Fundacions de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu Fundació Germà Tomàs Canet i Fundació Nostra Sra. dels Àngels.

 

Salvador Maneu, president d’ambdues entitats, acompanyat per les secretàries dels respectius Patronats, Rosaura Julián i Elena de Haro, ha signat davant notari l’escriptura pública de fusió que ha consistit en l’absorció de la Fundació Nostra Sra. dels Àngels per part de la Fundació Germà Tomàs Canet, com entitat resultant.

 

Amb això, s’arriba al final d’un procés iniciat fa un any i que culminarà amb el dipòsit al Registre de Fundacions de l’Escriptura signada per a la seva inscripció, en compliment amb lo establert en el Llibre Tercer del Codi Civil de Catalunya.

 

Seguim acompanyant a les persones en situació de vulnerabilitat més enfortides que mai.

 

Celebrem el Dia Internacional de les Persones Grans

Avui, 1 d’octubre es celebra el Dia Internacional de les Persones Grans, proclamat per l’ Assemblea General de Nacions Unides l’any 1990.

  

Amb motiu de la diada, enguany la Fundació Nostra Senyora dels Àngels engega la campanya de comunicació “Tractem bé. Un dia tu també seràs gran” per a sensibilitzar sobre la problemàtica del maltractament a les persones grans, de la qual encara hi ha un important desconeixement a la nostra societat i conscienciar sobre la necessitat de millorar el nostre tracte cap a elles i ells.

 

A través d’aquests cartells la Fundació vol fer visible diferents formes de maltractament a les persones grans: no permetre’ls prendre les seves pròpies decisions, manca de respecte, negligència en la seva cura, abús econòmic o aïllament social.

 

No són les úniques, però creiem que reflecteixen bé la realitat amb la que ens trobem des de la nostra entitat.

 

 

 

                                            

Que totes i tots gaudiu d’un feliç dia de les persones grans!

Facebook

Amb la col·laboració de